Kategorier
Golv

Eleganta golv med fiskbensparkett

Ett trägolv med fiskbensparkett passar i de flesta rum oavsett om golven finns i slott eller koja. Golvet får ett särskilt skimmer i en sparsmakad hemmiljö.

Parkettgolv i fiskbensmönster har gamla anor och har sannolikt funnits i någon form redan i antiken. Är då en slump att dessa trägolv har kommit att likna kvarlevorna av en fisk? Kanhända är det en mätt och belåten golvläggare eller arkitekt som fått en idé av ett fiskben som blivit kvar på en tallrik.

En annan möjlighet är att parkett uppstått till följd av brist på träråvara och att därför trästumpar fogats samman till ett helt golv. Därom vet vi inget! Vi vet däremot att fiskbensparkett först kom att läggas i eleganta patriciervillor för att understryka ägarnas makt och betydelse. 

Nytt golv med fiskbensparkett

Patrik är ungkarl men har alltid drömt om att få bo i en egen villa i skärgårdsmiljö. Nu har han funnit ett hus med behov av ombyggnad. Han tänker göra om villan till en mötesplats för en bred vänskapskrets. På väggarna i huset kommer han att placera sin moderna konst och i det stora vardagsrummet ska hans piano placeras.

Men rummet där han ska bjuda in till soaréer kan inte ha heltäckningsmatta. Den måste rivas ut för att klangen från hans pianospel ska komma till sin rätt. För Patrik är det självklart att alla rum i huset ska ha trägolv och att vardagsrummet ska ha någon form av fiskbensparkett. Men finns det något extra fint fiskbensmönster?

Fiskbensparkett i Chevron

Patrik har besökt världens olika huvudstäder. Plötsligt kommer han att tänka på det parkettgolv han såg på slottet i Versailles. Ett sådant golv vill han ha, men hur benämns det? Det golv han såg kallas för chevron eller franskt fiskbensmönster. I en sådan parkett är stavarna sågade i vinkel i båda ändarna. När golvet läggs ut bildas en pilform, men fortfarande påminner det om ett fiskben.

Eftersom Peter är en handlingens man tar han kontakt med en firma som säljer och lägger golv av olika slag. Men vad finns det då för fördelar med fiskbensparkett? Golven blir eleganta men de tar inte uppmärksamhet från vackra möbler och tavlor på väggen. En inte helt oväsentlig fördel för Peter är att golven blir lätta att städa och hålla rena. Och golven går att slipa om flera gånger!